Netcongestie: wat is het en wat kun je doen?

De laatste ontwikkelingen op een rijtje

We willen in Nederland steeds duurzamer leven. Steeds meer bedrijven stappen over op zonnepanelen, laadpalen en elektrische installaties. Goed nieuws voor het klimaat, maar het elektriciteitsnet kan het niet altijd bijbenen. Dat noemen we netcongestie: het net zit vol.

Netbeheerders zoals Enexis proberen het net uit te breiden, maar dat is een langdurig proces. De verwachting is dat dit wel 10 jaar kan duren. Tot die tijd moeten we slimmer omgaan met energie. En daar komen lokale oplossingen om de hoek kijken. Bij Van Bakel Elektro denken we graag mee over maatwerkoplossingen voor bedrijven. Want één ding is zeker: er is niet één oplossing die overal werkt. Elke situatie vraagt om een slimme aanpak.

Wat kun je doen?


​​​​​​​Hier zijn een aantal praktische manieren waarop je als bedrijf kunt inspelen op netcongestie:


1. Zelf energie opwekken Γ©n opslaan

Zonnepanelen zijn een goed begin, maar leveren vaak op als je het niet nodig hebt. Denk aan zonnige middagen. Door een accu te plaatsen, kun je deze energie opslaan voor later. Zo gebruik je je eigen stroom wanneer het net overbelast is of wanneer de prijs hoog is.


2. Slim sturen met een EMS-systeem

Een Energie Management Systeem (EMS) helpt je om het verbruik automatisch te regelen. Denk aan het opladen van een accu of het inschakelen van apparaten op momenten dat de stroom goedkoop is of wanneer je zelf veel opwekt. Zo benut je je capaciteit maximaal, zonder dat je er steeds over hoeft na te denken.


3. Lokaal samenwerken

Op bedrijventerreinen ontstaan steeds meer initiatieven waarbij bedrijven onderling energie delen. Heb jij overcapaciteit aan zonne-energie? Dan kan een buurman die goed gebruiken. Met een groepscontract of directe lijn kun je dat onderling afstemmen, zonder extra druk op het net.


4. Flexibel omgaan met je verbruik

Sommige bedrijven kiezen voor een capaciteitsbeperkend contract: ze stemmen hun verbruik af op wat er beschikbaar is, en profiteren zo van lagere tarieven. Ook kun je stroom omzetten in warmte of koude, om later te gebruiken. Dit is handig voor bijvoorbeeld productieprocessen.

Voorbeeld uit de praktijk


​​​​​​​In Vorstenbosch helpen we basisschool β€˜Op Weg’ met duurzame voorzieningen. Denk aan zonnepanelen en een slim systeem dat pieken in de stroomvraag opvangt. Door zelfvoorzienend te zijn, ontlast de school het net Γ©n bespaart ze op de lange termijn.


Conclusie


​​​​​​​Het elektriciteitsnet is vol, en dat gaat voorlopig niet veranderen. Maar met de juiste techniek en slimme keuzes kun je als bedrijf toch vooruit.


Van Bakel Elektro helpt je graag met maatwerkoplossingen. Van accu's tot slimme sturing en lokale samenwerking. Samen zorgen we ervoor dat je klaar bent voor de toekomst.


Meer weten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.